באירוע "ציפורי בזירה"
נציגי 'דגל התורה' וועדת הדיור שעל ידה המייצגים את קהילות בני התורה הנפלאות בפריפריה -15 במספר- התכנסו למושב אחד, על מנת שיראו שאכן יש חיים קהילתיים ותוססים מחוץ לכותלי הערים החרדיות, מחוץ ליחידות הצפופות והמסוכנות ובמחירים סבירים.
מלבדם אורחי הכבוד בפאנל היו חה"כ (בבין הזמנים…) הרב אליהו ברוכי, חה"כ הרב משה אבוטבול, לשעבר ראש עירית בית שמש והרב ד"ר משה ליבוביץ' מייסד העיר ביתר עילית, יועץ ויוזם חברתי, פרגרומטי ואסטרטגי של העיר כסיף.
הרב רבינסקי נתן רקע על מצוקת הדיור החרדית:
"ע"מ לסבר את האוזן נחשב את עלות העזרה ברכישת דירה לזוג צעיר, רק שלפני כן נזכיר כי אנחנו מתחילים עם הוצאות נישואין ביותר ממאה אלפי שקלים לכל צד ומכאן ניגש לדירה… הצרה היא צרת כל הציבור החרדי, אלא שבציבור הליטאי הבעיה הכי בוערת, כי הדירה זה נושא מרכזי שעליו יקום או יפול שידוך. קחו את הערים החרדיות, תמיד נגיע למיליון וחצי שקלים, כשהסכום הנ"ל נופל על הורי החתן, הורי הכלה והזוג עצמו. מיליון וחצי לחלק לשלוש יוצא כחמש מאות אלף שקלים עבור כל ילד, ואם תוסיף כאמור, הוצאות נישואין ותכפיל בעשרה ילדים הגעת לחמשה עד ששה מיליון שקלים!!! הרי זו הוצאה שרובה מגיעה מהלוואות והתחייבויות שלא מצליחים לעמוד בהן וזה מביא להתמוטטות של מאות משפחות השם ישמור. לצורך כך קמו מספר אנשי ציבור הנושאים בעול הכלל, בכדי לראות מה ניתן לעשות ע"מ לסייע בטווח המיידי, והם הגיעו למסקנה שהפתרון הזמין ביותר היה 'לעבות' את קהילות הפריפריה, אשר כיום מגיעות לכעשרת אלפים משפחות כולל את הקהילות החסידיות וציבור בני התורה הספרדי. לכל קהילה יש את ה'יחודיות' שלה, ואת זה ננסה להעביר במהלך הערב, כשכל נציג יציג בפני הציבור את הקהילה ממנה הוא בא ואת ה'אני מאמין' שלו למען פתרון הבעיה.
פתח את המושב הרב משה הרשלר מנהל קבוצות הנטוורקינג 'הזירה' אנשי הנדל"ן מדברים ונפגשים. ומנכ"ל "האיגוד להתחדשות עירונית":
בחרתי לעשות את הפאנל הזה יחד נציגי הפריפריה החרדית מתוך מטרה לשנות את התפיסה במגזר החרדי לגבי הפריפריה יחד עם אנשי הנדל"ן המובילים במגזר החרדי שמשתתפים בכנס. אנו נציג רעיון חדשני לשיתוף פעולה בין אנשי נדל"ן במרכז ומהפריפריה – ובקרוב נצא בפרסום ממוקד בעניין, שיסביר איך דווקא אנשי הנדל"ן החרדים יכולים להיות סוכני השינוי בתחום זה.
נציגי דגל התורה הם דוגמא למהלך חברתי לדוגמא במגזר החרדי, ובהמשך נערוך מושבים דומים עם נציגי מגזרים אחרים. אני 'על מפלגתי', אך בטוח שרק על ידי חיבור כל הכוחות יחד במגזר החרדי ניתן יהיה להגיע לפתרון בסוגיה חשובה זו.
בשיחות הכנה לפאנל ישבתי עם הרב ד"ר משה ליבוביץ, והוא הדגיש 4 נקודות חשובות בנושא.
1 .הדרכה והכשרה למנהיגות מקומית- נציגי הקהילות צריכים לעבור הדרכה איך לעבוד עם מועצות מקומיות ועם חברי עיריות וראשי ערים, כיצד להשתלב במערכות ציבוריות ואיך לצבור השפעה והובלה.
2 .מיזוג כלל הכוחות המגזריים – בכדי לבנות קהילה איכותית בפריפריה, צריך שיהיו בה מכלל המגזרים יחד. חסידים ליטאים
וספרדים. רק ככה קהילה יכולה לצמוח באופן נכון.
3 .דחיפה וקידום ערים חדשות דוגמת כסיף – בבחינת מזה ומזה אל תנח ידך. אסור בשום אופן לוותר על העיר החרדית כסיף. זו הזדמנות נדירה לבניית מקום של תורה גדול ואיכותי ברמה גבוהה. הכול מוכן שם רק צריך לאשר את התכנית ולהתחיל לבנות.
4 .התחדשות עירונית – אם קהילות חרדיות יקדמו באזורים שהם מתגוררים פינוי בינוי ותמא 38 , הם יקבלו היצע גדול של דירות חדשות שימכרו לחרדים – כך נעודד זוגות צעירים להגיע לגור במקום – גם דירות חדשות וגם מחירים שפויים וגם קהילה חרדית תוססת.
הרב אליהו ברוכי:
ראשית, אני חייב לציין שכילד גדלתי באשדוד שהיתה אז פריפריה עם קהילה חרדית בראשית דרכה, ואף לאחר נישואיי קבעתי את ביתי בפתח תקווה, בה לזוג צעיר חרדי לא היה מה לחפש, וראו איפה נמצאות היום הן אשדוד והן פתח תקווה. במהלך השנה האחרונה, זכיתי לבקר עם הרב רבינסקי מספר פעמים בקהילות הפריפריה.
כואב לי שישנם אלפים במרכז שלא יודעים מהמהפך המתחולל כשעה מביתם. הפריפריה החרדית, היא ה'עתיד' של ציבור בני התורה ושל הציבור החרדי בכלל, שנאנק תחת עול נישואי הצאצאים. השינוי הדרוש הוא שילוב של עבודת שטח מעמיקה לצד עבודה פרלמנטרית. וועדת הדיור של 'איגוד הקהילות – דגל התורה' בראשות הרב צבי רבינסקי, היא בדיוק הקו המחבר בין השניים, כאשר 'דגל התורה' תעשה כל שביכולתה להביא את המידע הן להורים והן לזוגות, וכן ע"מ שקהילות אלו יהיו בעדיפות ראשונה, כי זה העתיד של כולנו. אני מברך על היוזמה ומקווה שהיא תניב את פירותיה המבורכים.
הרב משה אבוטבול:
נשלחתי לראשות עירית בית שמש למטרה אחת לבנות עוד ועוד בתים לאותו 'מגזר חרדי' שראשי הערים לא מוכנים לשמוע עליו. אני שמח ששמעתי לגדולי הדור וביצעתי את תפקידי כהלכה, למרות שזה עלה לי לאחר מכן באיבוד התפקיד כי התמקדתי בעיקר בבניית דירות וכיתות לימוד ופחות בתחומים אחרים. נתתי טופסי 4 לבקשת הורים שבכו שקשה להם לשלם גם שכירות וגם משכנתא. נכון, לא המתנתי לכך שיהיה הפרח הסגול באדנית האדומה כפי שיריבי הבטיחו -ואגב גם לא עמדו בזה…- אלא שחררתי מפתחות ולצערי חלק מאותם תושבים היו חוד החנית במאבק נגדי על מחסורים אסתטיים בשכונה. אינני מתחרט על כך! משמים נשלחתי לזירה הארצית ואני מנסה ממקום זה לסייע לעירי בית שמש ולכל עיר בפרט לערי הפריפריה במה שמתבקש. אני מאחל גם לשאר הנציגים לימדו מהעיר בית שמש תכפילו ותשלשו את המגזר החרדי בעירכם גם אם הכל לא מושלם עדיין! קבלו עוד ועד חרדים בעירכם תהיו כמו בית שמש ….
הרב משה ליבוביץ':
"גדלתי בצפת לפני 60 שנה, בקושי היו מניינים, בימי חמישי היה יוצא רכב לב"ב להביא בשר, וזה היה טוב! דעו לכם – בכל מקום חייבים את כל הציבורים, חסידים לצד ליטאים לצד ספרדים בני תורה! גם בהתחדשות עירונית, ניתן לפתח את הפריפריה החרדית כולה." כמו"כ העלה הרב ליבוביץ' את נושא וועדת הדיור הקהילתית. "חובה לפקח על המשקיעים, כמו בעפולה למשל, שלא ישכירו רק למרבה במחיר, אם אין פיקוח זה יכול להרוס את הקהילות!"
לאחר מכן הציגו חברי ה'פאנל' את קהילותיהם:
הרב אברהם דייטש – סגן ומ"מ ר"ע אופקים וראש הקהילה:
הקהילות באופקים עם 2200 משפחות חרדיות. את הקהילה הליטאית יסדנו לפני יותר מארבעים שנה, כשגדולי תלמידי החכמים שבדור, היו הבסיס להתפתחות שאותה אנו רואים היום, כאשר בחינוך אנחנו מעל ל- 50 אחוז. מבחינתנו אנחנו מסודרים באנשים, ולא מדביקים את הקצב. אך באתי לכאן לזעוק: "מה זה 700 אלף שקלים לעומת מיליון וחצי??? ישנן קהילות כמו אופקים שיש 'הכול' בשביל לקיים משפחה תורנית! לא חבל???' "
הרב יצחק רייך – סגן ומ"מ ראש מועצת רכסים:
רכסים הוכרזה ע"י הממשלה, כעיר החרדית בצפון. כיום יש ברכסים 2500 יח"ד והתוכנית היא להגיע לכעשרת אלפים. אנחנו לא ממהרים להוציא את התוכניות, אנו דורשים הסכם גג שיתן מענה לצורכי הציבור. לדעתי, בשונה מהרב אבוטבול, אסור לנו לתת לעיר להתנהל במבני חינוך שאינם ראויים להיות כאלו! אנחנו – נציגי הציבור עושים לממשלה עבודה קלה! לא ראיתי את זה קורה במודיעין וגם לא בשוהם שם יש לכל ילד מוסד חינוכי בנוי שמחכה לו! מול שוהם נבנתה אלעד, כשילדיה התחנכו בפחונים ואיש לא חשב על אזור תעסוקה וצרכים אלמנטריים נוספים, ואנחנו אומרים 'תודה רבה' שנתנו לנו לבנות דירות! צריך לתת את הדעת על זה שיש ערים בפריפריה שיכולות לתת לזה מענה!
ברכסים התוכניות מותאמות למגזר החרדי והממשלה צריכה לתת את המענה לזה, כרגע היא מפילה הרבה על הרשות המקומית וזה צריך להיגמר. כביש 6 מגיע לרכסים יש מחלף שיחבר את כביש 6 לרכסים ויש תוכנית למסחר ותעסוקה שיתן מענה לתושבי המקום וגם הכנסה נאה לרשות המקומית.
הרב פנחס סירוקה – סגן ר"ע כרמיאל:
כרמיאל קהילה עם 400 משפחות עם מוסדות לכל הגילאים, כולל וישיבה גדולה שב'אלול' יהיו בה 500 בחורים. באנו להגיד להורים: כל הורה רוצה שבנו יתגורר במקום ראוי, מקום של תורה. במרכז, זה כבר לא שייך! אם יש לך 200 אלף שקל, אל תפיל על הזוג מיליון בשביל לגור במרכז??? במשכנתא של 300 אלף, אתה קונה דירה טובה בכרמיאל או באחת הקהילות שאנחנו רואים כאן, והזוג יחיה בקהילה כמו במרכז הארץ בדירה נורמלית, כשכולנו יודעים שזה הפתרון האמיתי!
הרב ישראל מאיר סברדלוב – סגן ר"ע צפת:
צפת כבר לא רק מקום תיירות. אם כבר פריפריה, אז צפת! היא מתאימה לכל גווני היהדות החרדית, והמחירים מ 600 אלף שקלים. צפת היא עיר עם בשלות, עיר שיש בה הכול כשבכל העיר מפוזרות משפחות חרדיות, מכל העדות והחוגים. במקומות אחרים בהם ייסדו קהילות, הכלל הוא שאם אתה לא במרחב של הקהילה, אתה נפלט. בצפת, אתה רוצה כולל הלכה, לך לצאנז, לך לביאלה, זו עיר עם כל הסממנים של עיר חרדית.
הרב נפתלי קובר – יועץ ר"ע נתיבות:
בנתיבות ישנן אלפי משפחות חרדיות, כאשר בקהילת בני התורה ישנן מאות משפחות עם מוסדות לכל הגילאים, אשר כולם במבנים ראויים, עם חיי קהילה תוססים וחיי רווחות. נתיבות זה מקום תורה, עיר מאוד תוססת מבחינה מסחרית ואחד המקומות הכי מתפתחים בארץ. בעשור האחרון הגיעו מאות משפחות לעיר, ועדיין ניתן למצוא דירות ב 000,700 שקלים. יש חיים בפריפריה! קהילות מפוארות! הציבור חייב להבין ולחשוב על זה ברצינות!!!
הרב שלמה מלכה – המשנה לר"ע קרית מלאכי והרב מאיר כהן נציג קהילת 'איילת השחר':
קהילת 'איילת השחר' עם קרוב למאה משפחותיה, היא צעירה מאוד אך חלק ממאות המשפחות החרדיות בקרית מלאכי, כאשר לקהילה יש מעונות יום, גנים, כולל וחיי קהילה תוססים, ובשנה"ל הבאה חיידר וב"י. למעשה, אנחנו 'מתנחלים' כאן במושב הפריפריה, כאשר קרית מלאכי היא פריפריה חברתית, אך לא גיאוגרפית, 40 דקות מבני ברק וירושלים, 25 דקות מבית שמש ועשר דקות מאשדוד, כאשר העיריה עושה ככל שביכולתה לקליטת ציבור בני התורה. דירות שלושה חדרים החל מ – 000,620 שקלים.
הרב אלקנה ויסנשטרן – חבר מועצת עירית קרית אתא:
בקרית אתא קיימת קהילה ליטאית צעירה, תוססת ומתפתחת עם כמאה משפחות המתמזגות עם מאות משפחות חרדיות וותיקות בעיר, עם כל המוסדות ושירותי הדת למהדרין, תחבורה למרכז ומוקדי תעסוקה לרוב. בגין סמיכותה של העיר לחיפה ולרכסים היא אף מהווה המרכז של הצפון, כאשר יש בה את "היתרונות של המרכז, עם הניחוח של הצפון" מחירי הדירות שלושה חדרים בשכונות המבוקשות מ 700 אלף שקלים ומעלה.
הרב אלחנן פרומר – חבר המועצה האזורית גוש עציון – ונציג הישובים מיצד ומעלה עמוס:
נשאלתי קודם, מה לי ולקהילות הפריפריה הרחוקות, בזמן שמביתי לירושלים לוקח 35 דקות נסיעה, ועניתי שזה בא לידי ביטוי במחיר! בישובים אלו כיום מתגוררות 300 משפחות בבתים ועוד 400 דירות בבניה, וכרגע יש ב'קנה' עוד אלפי יח"ד, התחבורה לירושלים ולביתר מצוינת, וכמו"כ תוכניות לעשרות כיתות, ואזורי תעסוקה לרוב.
המחירים כיום של דירות של -85 90 מ"ר מ 800 אלף -שקלים.
הרב רפאל לוונטל – מנהל מוסדות הקהילה בירוחם:
הקהילה בירוחם על קרוב ל-200 משפחותיה, היא בני ברק קטנה בנגב. במקום מוסדות מצויינים, כוללים, כמו"כ תחבורה רציפה וישירה לערי המרכז ותעסוקה לרוב, כשהמחירים מתחילים מ 350 אלף שקלים לדירה. יש קרקע שהופשרה לבניה, ללא עלויות פיתוח. יצויין כי בירוחם לצד משכנתא קטנה של אלף שקלים לחודש, ניתן לקבל 4000 שקלים בכולל, ממש הפוך מערי המרכז בהם יש שמקבלים 1000 שקלים בכולל ומשלמים משכנתא או שכ"ד של 4000…
הרב שמשון בייפוס – נציג העיר עפולה:
אנחנו בגבעת המורה ממש קרית ספר, אלא מה? לוקח שעה נסיעה מבני ברק במקום חצי שעה. בגבעת המורה כיום 400 משפחות, עם מוסדות ממעונות יום ועד ישיבה גדולה וכוללים, כשגולת הכותרת היא, מחירי הדירות שהם מ- 000,430 לשלושה חדרים, ומ- 550 אלף מארבעה חדרים, כולם מוזמנים, למרות שכרגע אין מספיק היצע. מלבד זאת בשכונת עפולה עילית הסמוכה מתגוררות כיום 80 משפחות בני תורה וכשלוש מאות משפחות של חסידי ויז'ניץ.
הרב יהודה לוי – נציג העיר נוף הגליל:
"במרכז נוף הגליל קיימת קהילה של כמה עשרות אברכים אשר באו להתגורר בעיר מתוך בחירה במקום עם מזג אוויר ואווירה שאין בשום מקום אחר ולא רק בגלל שהמחיר לדירה הינו פחות מחצי מיליון שקלים, וכמובן השכונה החדשה הר יונה ג', בה מתגוררות מעל ל-300 משפחות ליטאיות וחסידיות, כשהמכנה המשותף לשני האזורים שבשניהם אפשר לקנות דירה כמעט ללא הון עצמי אם זה 100 אלף ₪ הון עצמי לדירה יד שניה או 200 אלף לדירה חדשה כשאלו סכומים שבהחלט אפשר להביא אותם לבד, כשיחד שתי הקהילות ירכיבו את עיר העתיד החרדית שתכלול מעל ל- 18 אלף יחידות דיור תוך כמה שנים.
הרב מנחם אסטרייכר – נציג העיר מעלות:
הקהילה החרדית הצעירה במעלות, עם 80 משפחותיה, שרובן לא הגיעו משיקולים כלכליים, אלא כי חיפשו מקום להתפתח ולגדול, להשפיע ולהגשים את עצמם, דבר שבונה גם את העיר וגם הרבה מהאברכים עצמם. אנו לא עוסקים בשיווק של הקהילה, מי שמגיע זה מפה לאוזן. הקהילה היא משפחה אחת גדולה. המקום הוא נעים וטוב – עד שיש שקוראים לו כפר נופש… רק שהוא עם קהילה מקסימה, כוללים, מקורות תעסוקה, חינוך מצוין וכל הנצרך למשפחות בני תורה.
הרב אלי רבינסקי – נציג העיר חריש:
חריש, היא לא פריפריה, היא לא מתחרה במחיר בערי הצפון או הדרום, חריש היא עיר חדשה, מתקדמת ומהיפות בארץ, שלקראת חודש אלול תהיה עם מעל מאה משפחות ליטאיות שהן חלק מציבור חרדי גדול בעיר. בשנתיים הקרובות אמורות להגיע לחריש עוד מאות משפחות בני תורה שרכשו דירות בכל שכונות העיר, כאשר הן תהפוכנה את המקום לאחד המרכזים החרדיים הגדולים הקרובים למרכז הארץ. הרב אלי רבינסקי סיים את דבריו: "לפני שהמחירים מזנקים, בואו עכשיו לחריש!"
ניתן לשלוח בקשה לקבלת פרטים נוספים וייעוץ בעניין הקהילות החרדיות בפריפריה לכתובת מייל
נא להשאיר שם פרטי ומשפחה ומספר טלפון.
התפרסם בגליון "הבית"